Home > 1.6_Chemotherapy center

Locatie
Rotterdam

Initiatie

2015

Oppervlak
circa 1000 m2

Het doel van dit afstudeerproject was om een zorggebouw te creëren welke de patiënten vertegenwoordigt die chemotherapie ondergaan.  Het idee van het ontwerp werd een gebouw welke ervoor zorgt dat stress vermindert wordt bij de patiënten. Een gebouw dat meer is dan een plek waar mensen een behandeling ondergaan, een gebouw waar nieuwe patiënten informatie, sociaal-praktische en emotionele ondersteuning kunnen vinden.

Om dit te creëren moet er een in elkaar overgaande stroming ontstaan  tussen de ziekte, de behandeling en het openbare leven. Normaliter wordt dit proces opgevangen in een van de grotere ziekenhuizen, deze zijn vaak kil en houden weinig rekening met de stress en emotie van de patiënt. Hier wordt vaak over gezegd dat als een patiënt mentaal ontspannen is en rust heeft dit ook een positieve uitwerk heeft op effect van de remedie. Onderbouwde onderzoeken wijzen uit dat tijdens de behandeling patiënten vier momenten ervaren waarbij het stressniveau het hoogst is: de entree, de intake, het tweede interview en de chemo. Een aspect dat in de fysieke gezondheidszorg wordt gebruikt om de stress te verminderen, is de kalibratiezone

De kalibratiezones zijn ruimtes waar mensen na een confronterende/emotionele sessie zich kunnen herstellen. Een ander ingrediënt om de hoeveelheid stress te verminderen, is de natuur. ” Frisse lucht, natuurlijk licht en uitzicht op groen hebben een positieve invloed op de perceptie van zieke mensen ” (ULRICH, 1999, VAN DEN BER G 2006). De natuur als een plaats van veiligheid, privacy en als een contrast met de stedelijke context en het zware programma waar de patiënt aan wordt onderworpen.