Oostdijk 271

In Oud-Beijerland, aan de Oostdijk 271, zag studio Depth de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een perceel dat momenteel bezet wordt door een restaurant. Met een volledige wijziging van de bestemming werd een woonproject ontworpen dat hoogwaardig wonen biedt voor de middenklasse en jonge gezinnen.
CATEGORIE
LOCATIE
GROOTTE
Het idee is om het perceel op te delen in 4 eenheden, elk bestaande uit een appartement met één laag en een appartement met twee lagen, wat resulteert in een totaal van 8 woningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de locatie aan de dijk om de kleine proporties van de aangrenzende gebouwen aan de straatkant voort te zetten, en wordt de maximale hoogte benut die is toegestaan door het lagere niveau van het terrein aan de achterkant. Op de begane grond heeft het appartement met twee lagen een oppervlakte van 85 m² en biedt het een ruime woonkamer die aan twee zijden uitzicht heeft. Hierin bevindt zich een ruime keuken met geïntegreerde kasten en een vrijstaand kookeiland, dat als centraal element de entree en eetzone aan de straatkant scheidt van een ruime woonkamer die visueel verbonden is met de tuin. Op het lagere niveau bevinden zich de hoofdslaapkamer die toegang heeft tot de tuin, een grote badkamer en een technische ruimte.
Op de eerste verdieping heeft het appartement met een oppervlakte van 50 m², hoewel compact, een efficiënte indeling. In het midden bevindt zich een compacte sanitaire ruimte met keuken, technische ruimte en badkamer, die de woon- en eetruimte aan de straatkant scheidt van een ruime slaapkamer aan de achterkant. Het appartement, kleiner van formaat dan het appartement op de begane grond, heeft als voordeel dat het toegang heeft tot het dakterras. Dit weelderige zonnige terras biedt zitgedeeltes en een verborgen zone met zonnepanelen, samen met planten en struiken. Dankzij de vorm van de gevel van elke eenheid wordt extra privacy gegarandeerd voor de bewoners. De vier eenheden hebben een schuin aflopende voorgevel die zorgt voor een aparte toegangsruimte. In combinatie met de kleine groene afscheidingen op het trottoir ontstaat er een prettige overgangszone vanaf de openbare straat. Deze “gevouwen” gevel, samen met de functionele ingangen, speelt een essentiële rol in de proporties van het gebouw. Het doorbreekt de continuïteit en verkleint het woongebouw tot kleinere delen die beter passen in de buurt, waardoor het een onregelmatig en kleinschaliger uiterlijk krijgt. In overeenstemming met de hele buurt is gekozen voor rode baksteen als afwerking.