Tiny House – Het Paviljoen

De vraag naar slimme huisvesting oplossingen is de opgave van de toekomst. Vanwege deze vraagstelling kwam studio DEPTH met het idee om drie kleine woningtypologieën te ontwikkelen die geschikt zijn voor veranderende behoeften van mensen. Maar ondanks het stigma rondom tiny houses, wilden wij meer bieden, een leefbaar ontwerp van hoge kwaliteit met een klein formaat en voor een betaalbare prijs. Het “paviljoen” heeft van de drie ontwerpen de kleinste voetafdruk van 5×5 meter en heeft een hoogte van ca 4.4 meter. Een compacte voorzieningenblok aan één zijde, waar de entree toilet en badkamer, keuken en kasten in gehuisvest is. Door deze compacte indeling blijft er een maximaal open oppervlakte over om te woon/werken, groot genoeg voor een tafel voor vier personen en een zithoek met open haard en fauteuils.
CATEGORIE
LOCATIE
GROOTTE
Door deze compacte indeling blijft er een maximaal open oppervlakte over om te woon/werken, groot genoeg voor een tafel voor vier personen en een zithoek met open haard en fauteuils. Hethoge plafond biedt voldoende ruimte voor een vlie ring boven de keuken en badkamer waar een tweepersoonsbed geplaatst kan worden. Deze is via een ladder te bereiken en geeft bewoners een groter gevoel van ruimte binnenin. Een daklicht in het midden verlicht het hele huis en geeft een bijzonder ruimtelijk gevoel aan de met hout beklede binnenmuur. De afwerking met horizontale houten latten is gekozen om dit speciale venster extra te bedrukken met een bijzondere schaduwwerking met strijklicht. De gevel, is bekleed met een koper kleurige felsbekleding, door een naadloze afwerking van onder tot boven zorgt dat de sculptuur extra wordt benadrukt. De enige zichtbare opening, bedoeld om de stoere uitstraling van het tiny house te behouden, het is een groot hoekraam op de eethoek om de natuur en het licht naar binnen te laten stromen. Het houten profiel omlijst de opening en benadrukt het warme gevoel van de houten binnenruimtes.
Als alternatief voor deze setting ontwikkelde studio Depth een ander voorstel dat aan verschillende eisen zou kunnen voldoen. In feite kunnen deze oplossingen, gezien de minimale voetafdruk en de unieke vorm, gemakkelijk worden voorgesteld in een privéhuistuin, office aan huis en kan zo ontworpen en aangesloten worden dat het een verlengstuk van het huis zelf wordt. In het bijzonder is het ontwerp zo opgevat dat het paviljoen een kantoorruimte zou kunnen huisvesten, zodat de eigenaar een privé, stille en rustige ruimte zou kunnen bezitten die gescheiden is van de rest van het huis met de mogelijkheid om op beide niveaus te werken en een eigen faciliteitenblok. Het huis moet worden aangesloten op het elektriciteit en waternet, maar een gasaansluiting is niet nodig. Als aanvulling kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden waarbij een elektriciteitsaansluiting niet meer nodig is. Het huis wordt verwarmd door middel van vloerverwarming en een elektrische centrale verwarming. Dit systeem zorgd ook voor het CV ketel verwarmde water. Wonen in een tiny house geeft de mogelijkheid om op afgelegen plekken te wonen. Op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorziening kan de woning naast PV-cellen ook voorzien worden met regenwateropslag. Drinkwater zal echter altijd ter plaatse moeten worden geregeld. De keuken is voorzien van een keramische kookplaat, spoelbak en tafelmodel koelkast. Door de grote glaspartijen wordt het huis overdag natuurlijk verlicht. Elke ruimte is verder voorzien van LED verlichting weggewerkt in het plafond.