Tiny House – The Box

De vraag naar slimme huisvesting oplossingen is de opgave van de toekomst. Vanwege deze vraagstelling kwam studio DEPTH met het idee om drie kleine woningtypologieën te ontwikkelen die geschikt zijn voor veranderende behoeften van mensen. Maar ondanks het stigma rondom tiny houses, wilden wij meer bieden, een leefbaar ontwerp van hoge kwaliteit met een klein formaat en voor een betaalbare prijs. De “Box” is opgevat als eenvoudig puur parallellepipedum met een voetafdruk van 11×3.5 meter en met zijn 2.7 meter hoogte een ruimtelijk en luchtig gevoel voor de bewoners. Dit kleine huis vertegenwoordigt qua oppervlakte binnen de drie voorstellen de grootste optie.
CATEGORIE
LOCATIE
GROOTTE
De indeling is zeer efficiënt en wordt gekenmerkt met een entree- en faciliteitenblok in het midden van het huis. Hierin zit het toilet, badkamer, kasten en scheid de woonkamer met de tweepersoons slaapkamer. De ruime, aantrekkelijke en comfortabele woonkamer is de bijzondere ruimte van dit ontwerp, door de vorm en grote afmeting is die perfect geschikt voor mensen die van dineren en samenkomen met vrienden: een grote keuken met een kookeiland en een zithoek met open haard. De ruimte wordt gekenmerkt door de twee grote gevelopeningen aan beide zijden. Hierdoor zal het voelen of je midden in de natuur woont, optioneel kan er met een deur in de pui de natuur daadwerkelijk naar binnen gehaald worden. De gevelbekleding van hout wordt opgedeeld met horizontale en verticale balken die niet alleen de houten lambrisering completeren maar ook bijdragen aan de structurele stabiliteit. De balken geven een extra diepte aan de gevel, inclusief een verfijnd schaduw spel die als esthetisch principe rond het hele gebouw loopt. De klein en ingetogen slaapkamer geeft met zijn openingen privacy en een mooi en warm contrast met de rest van het interieur. Het huis biedt alle moderne gemakken met een elegante schil die perfect opgaat in de natuur van de omgeving .
Naast de standaard Box-oplossing is er een grotere variat ontwikkeld om een tiny house te realiseren dat geschikt is voor een gezin. Het basis volume is uitgerekt zodat een groot gedeelte in principe gelijk blijft aan het origineel, maar er 3 extra meters overblijft voor een extra slaapkamer of werkkamer. Het huis moet worden aangesloten op het elektriciteit en waternet, maar een gasaansluiting is niet nodig. Als aanvulling kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden waarbij een elektriciteitsaansluiting niet meer nodig is. Het huis wordt verwarmd door middel van vloerverwarming en een elektrische centrale verwarming. Dit systeem zorgd ook voor het CV ketel verwarmde water. Wonen in een tiny house geeft de mogelijkheid om op afgelegen plekken te wonen. Op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorziening kan de woning naast PV-cellen ook voorzien worden met regenwateropslag. Drinkwater zal echter altijd ter plaatse moeten worden geregeld. De keuken is voorzien van een keramische kookplaat, spoelbak en tafelmodel koelkast. Door de grote glaspartijen wordt het huis overdag natuurlijk verlicht. Elke ruimte is verder voorzien van LED verlichting weggewerkt in het plafond.