Tiny House – The Cabin

De vraag naar slimme huisvesting oplossingen is de opgave van de toekomst. Vanwege deze vraagstelling kwam studio DEPTH met het idee om drie kleine woningtypologieën te ontwikkelen die geschikt zijn voor veranderende behoeften van mensen. Maar ondanks het stigma rondom tiny houses, wilden wij meer bieden, een leefbaar ontwerp van hoge kwaliteit met een klein formaat en voor een betaalbare prijs. De “Cabin” heeft de typerende vorm van een traditioneel kleine woning, maar met zulke details en afwerking dat het huis een totaal eigentijdse twist krijgt. Ondanks de relatief kleine footprint van 4x7m biedt het ontwerp door middel van het schuine dak een zeer efficiënte en ruime oplossing.
CATEGORIE
LOCATIE
GROOTTE
Op de begane grond verdeelt een compact faciliteitenblok met onder meer een kleine keuken, badkamer, toilet en kastruimte de woon- en slaapkamer van elkaar. De slaapkamer is zo ontworpen dat hier een tweepersoonsbed in past maar de overige vloeroppervlak tot een minimum wordt beperkt. De kamer heeft desalniettemin een zeer warme en gezellige uitstraling door de verschillende houten afwerkingen die op elk oppervlak worden toegepast. De woonkamer is meer open, luchtig en als lichte ruimte ontworpen. Ondanks zijn afmetingen biedt de woonkamer de mogelijkheid voor het plaatsen van een eettafel en een zithoek met fauteuils. Het enorme hoekraam in de woonkamer geeft een gevoel van continuïteit tussen binnen en buiten. Optioneel kan er gekozen worden om een deur in het kozijn te plaatsen waardoor de woonkamer naar de buitenruimte wordt gekoppeld. Het centrale faciliteitenblok verdeelt en organiseert niet alleen de ruimte, maar biedt ook plaats aan een extra tweepersoonsslaapkamer die via een ladder kan worden bereikt, waardoor op deze manier een accommodatie geschikt is voor vier personen. De buitengevel is bekleed met verbrande houten singles, deze zeer duurzame houten bekleding geeft een eigentijds en elegant gevoel aan het tiny house.
De Cabin is ook in een alternatieve opstelling te krijgen, dit ontwerp is ontwikkeld om aan de behoeften van de verschillende kopers te voldoen. Met behoud van de footprint, de schaal en de openingen is het interieur zo gerangschikt dat aan de zijkant van de ingang het faciliteitenblok is geplaatst om een grotere en comfortabelere badkamer te creeren en zoveel mogelijk ruimte over te laten aan de woonkamer. Door de hoofdslaapkamer op de vliering te plaatsen, wint de woonkamer meerdere vierkante meters in vergelijking met de andere optie. De woonkamer biedt nu gemakkelijk de ruimte voor een eetgelegenheid, zitgelegenheid, open haard en kasten, waardoor deze variant de perfecte oplossing is voor een stel. Het huis moet worden aangesloten op het elektriciteit en waternet, maar een gasaansluiting is niet nodig. Als aanvulling kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden waarbij een elektriciteitsaansluiting niet meer nodig is. Het huis wordt verwarmd door middel van vloerverwarming en een elektrische centrale verwarming. Dit systeem zorgd ook voor het CV ketel verwarmde water. Wonen in een tiny house geeft de mogelijkheid om op afgelegen plekken te wonen. Op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorziening kan de woning naast PV-cellen ook voorzien worden met regenwateropslag. Drinkwater zal echter altijd ter plaatse moeten worden geregeld. De keuken is voorzien van een keramische kookplaat, spoelbak en tafelmodel koelkast. Door de grote glaspartijen wordt het huis overdag natuurlijk verlicht. Elke ruimte is verder voorzien van LED verlichting weggewerkt in het plafond.