Huis laten ontwerpen? 4 zaken waar u rekening mee moet houden

Huis laten ontwerpen | DEPTH Architecten

Als u zelf uw droomhuis wilt laten ontwerpen, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Heeft u bijvoorbeeld uw wensen op papier staan of is er ook al een (niet-professionele) visuele weergave van uw plannen gemaakt? En weet u bijvoorbeeld op welke locatie het project gerealiseerd gaat worden? Om het proces sneller te laten verlopen, kunt u een aantal voorbereidingen treffen alvorens met een architect in gesprek te gaan. In dit artikel leggen wij uit wat u alvast kunt doen.

1. Zoek voorbeelden van wat u mooi vindt

Als u uw woning wilt laten ontwerpen, heeft u waarschijnlijk een duidelijk beeld van hoe sommige facetten van het huis eruit moeten gaan zien. Dit kunt u woordelijk aan onze architecten vertellen, maar nog beter is het om een visuele referentie op te zoeken van wat u ongeveer bedoelt. Waar kwam uw inspiratie vandaan? Kunt u bijvoorbeeld afbeeldingen uit een tijdschrift overleggen of bijpassende foto’s vinden op Pinterest? Neem deze dan mee naar het gesprek met uw architect.

2. Heeft u een kavel op het oog?

Daarnaast is het belangrijk om, alvorens met de architect uw plannen te bespreken, ook alvast de locatie van uw dromen te bekijken. Heeft deze bijvoorbeeld de juiste bestemming? Als u de bestemming van een kavel nog moet wijzigen via de gemeente, gaat hier vaak veel tijd in zitten. Het is handig hier zelf alvast voorbereidingen in te treffen en goed te bekijken wat mogelijk is.

3. Maak een realistische inschatting van uw budget

Zelf een huis laten ontwerpen en bouwen is niet zomaar iets. Iedereen weet dat het realiseren van een droomhuis een flinke investering is. Vaak komen tijdens het bouwproces nog meer kosten kijken dan vooraf begroot is. De vraag die u zichzelf vooraf kunt stellen is: zijn uw plannen realistisch en te realiseren binnen het beschikbare budget? Een goede controle om hier meer zekerheid over te krijgen, is het uitvoeren van een investeringsraming. De architecten van DEPTH kunnen u hierbij helpen.

4. Samen stellen wij een planning op

Naast een inschatting van het budget, is ook een realistische planning essentieel voor de uitvoering uw project. Bekijk voor uzelf welke momenten en deadlines voor u belangrijk zijn en of deze haalbaar zijn in de algehele planning. Als u tijdens uw afspraak met de architect een